OTKRIVAMO: Kako je GORNJI MILANOVAC postao centar industrije ambalaže u Srbiji i na Balkanu?

Danas u Gornjem Milanovcu postoji veliki broj firmi koje posluju u domenu industrije ambalaže. O tome kako je sve počelo i koliki je doprinos ambalažne industrije samoj opštini za Ambipak magazin govore Lazar Nikolić, predsednik SO Gornji Milanovac, Svetislav Vidić, direktor firme Tipoplastika, Ivan Lazarević, suvlasnik firme Spektar i Darko Obradović, direktor firme Papir print.

Činjenica da u Gornjem Milanovcu, opštini koja broji oko 50.000 stanovnika u 63 naseljena mesta sa oko 2250 aktivnih privrednih subjekata, postoji značajan procenat  firmi koje se bave ambalažom, navela nas je da istražimo kako je opština Gornji Milanovac postala centar industrije ambalaže i kako su to Milanovčani postali sinonim za ambalažersku industriju u Srbiji i na Balkanu.

Prema informacijama sa kojima raspolažemo, a to nam potvrđuju i naši sagovornici, pionir savremene industrije ambalaže  Gornjeg Milanovca je kompanija Tipoplastika registrovana pre tačno 62 godine – u aprilu 1959. godine – sa dve mašine i četrnaest ljudi. Reč je o proizvodnji koja nije postojala u zemlji i ovaj datum se može okarakterisati kao početak razvoja industrije ambalaže u Gornjem Milanovcu. Tehnologija i oprema iz visoko razvijenih zemalja, visoko obrazovani stručnjaci i radnici obezbedili su vremenom Tipoplastici lidersko mesto u sferi  fleksibilne ambalaže u okvirima nekadašnje Jugoslavije u periodu dužem od tri decenije.

Lazar Nikolić, Predsednik Skupštine opštine Gornji Milanovac
Foto: Privatna arhiva

– Milanovčanin Živojin-Žika Andrejević svakako je najznačajnije ime u periodu procvata i razvitka Tipoplastike.  Andrejević je proveo na dužnosti direktora 35 godina, razvijajući ranije usvojen koncept i osvajajući nove proizvode, u čemu je najznačajniji program Tetra Paka čija se kompanija u Srbiji danas pozicionira među deset najvećih izvoznika iz naše zemlje. Tipoplastika je koristila licencu ove čuvene švedske kompanije dugi niz godina. Gospodin Andrejević je kao dugogodišnji direktor Tipoplastike i predsednik Kluba privrede, mnogo  doprineo u unapređivanju ukupne privrede u Gornjem Milanovcu – kaže za naš magazin Lazar Nikolić, predsednik Skupštine opštine Gornji Milanovac.

Sadašnji direktor Tipoplastike, Svetislav Vidić, dodatno pojašnjava nastanak fenomena ambalažerske industrije u Gornjem Milanovcu:

– Razvojem naše kompanije nicala su pravna lica koja su prodavala proizvode i usluge Tipoplastici,  razvijala se infrastruktura grada, pravljeni su stanovi i kuće. Danas firma ima 165 zaposlenih, a svoje proizvode izvozi u Norvešku, Rumuniju, Tursku i zemlje bivših jugoslovenskih republika. Takođe, Gornji Milanovac je danas centar grafičke industrije u regionu.

Osnivanje novih kompanija – lidera  u industriji ambalaže

– Krajem osamdesetih godina nastaje firma Spektar, koja danas služi za ponos privredi Gornjeg Milanovca. Izvoznik na sve kontinente, Spektar je lider u proizvodnji fleksibilne barijerne ambalaže za potrebe mesne industrije i ambalaže za potrebe proizvodnje sireva. Primena najnovijih tehnologija i mašina su nešto po čemu je kompanija prepoznata na svetskom nivou u ovoj branši, objašnjava Lazar Nikolić.

Ivan Lazarević, suvlasnik firme Spektar, osvrnuo se na sam početak ali i na aktuelni razvoj kompanije:

– Od samog osnivanja, davne 1989. godine, rukovodili smo se idejom o postizanju najboljeg kvaliteta proizvoda i afirmisanju naše kompanije kao pouzdanog dobavljača svojim klijentima. U skladu sa ovim, u našem proizvodnom pogonu instalirana je oprema koja predstavlja zadnju reč tehnike (state of the art equipment), a tehnološka rešenja koja smo razvili, kao i kapaciteti proizvodnje kojima raspolažemo prevazilaze potrebe domaćeg tržišta. Sve ovo omogućilo nam je nastup  na svetskom tržištu. Zahvaljujući tome, naše Društvo sada posluje na gotovo svim kontinentima, pa se tako naši klijenti servisiraju od Amerike do Australije, a izvoz ima dominantan položaj u pogledu ostvarenja prihoda od prodaje proizvoda.
On dodaje da se ulažu svi napori kako bi se u potpunosti iskoristili raspoloživi kapaciteti i da, uz pažljivo praćenje novih trendova u oblasti ambalažne industrije, postoje i ideje za osvajanjem novih proizvoda i primenom još savremenije tehnologije.

– Očekujem da će se naše Društvo dalje razvijati, a obim poslovanja, kvalitet proizvoda i usluga i dalje imati pozitivan trend rasta. Danas Spektar ima nešto manje od 200 stalno zaposlenih a doprinos ambalažne industrije u razvoju Gornjeg Milanovca nesporan je i veoma značajan. Naša opština je danas, definitivno, na mapi „ambalažnih gradova“ sveta, zaključuje Ivan Lazarević.

Fleksibilna barijerna ambalaža
Foto: Spektar/arhiva

Početkom devedestih osnivaju se u Milanovcu nove firme koje se bave proizvodnjom ambalaže. Njihovi vlasnici su ljudi koji su sticali znanja radeći upravo u Tipoplastici. Trend pokretanja novih firmi nastavlja se i dvehiljaditih, tako da u Gornjem Milanovcu sada rade veoma uspešne fabrike koje se bave ambalažnom i grafičkom delatnošću koje zapošljavaju više stotina radnika.

Kompanija Papir print koja u sferi flekso-štampe takođe predstavlja lidera u Srbiji i daje veliki doprinos  ambalažerskoj industriji Gornjeg Milanovca i Srbije, pokrenuta je 1997. godine a Coca-Cola, Knjaz Miloš, Dr.Oetker, Jaffa, Polimark, Podravka, Bambi, Aleva samo su neki od njihovih klijenata.

Papir print, Gornji Milanovac
Foto: Papir print/arhiva

Ambalažna industrija je, definitivno, najjača grana privrede u našem gradu. Papir print ima oko 150 zaposlenih i nadamo se da ćemo uspeti da održimo nivo poslovanja. Težimo ka uvećanju obima proizvodnje, ulažemo u novu opremu, a shodno tome širimo i kapacitete. Situacija jeste trenutno komplikovana usled pandemije, ali to nije ugrozilo naše poslovanje jer uglavnom proizvodimo ambalažu za hranu – za Ambipak magazin ističe Darko Obradović, direktor firme Papir print o kojoj smo ranije pisali ovde.

Firma Foka počela je sa radom 2000. godine. Beleži konstantan rast i već ima oko dvestotine zaposlenih. Lider je na Balkanu u proizvodnji fleksibilne ambalaže. Vlasnici i direktori ambalažerskih kompanija oduvek su davali svoj doprinos razvoju privrede ovog kraja i društva u celini, te tako naš sagovornik Lazar Nikolić, ističe i da je generalni direktor kompanije Foka član Privrednog saveta opštine Gornji Milanovac a predsednik Privrednog saveta opštine Gornji Milanovac je čelni čovek i predsednik kompanije Metalac, gospodin Dragoljub Vukadinović. Privredni savet formiran je od strane Opštinskog veća Opštine Gornji Milanovac.

PROČITAJTE JOŠ: FOKA: Fleksibilna ambalaža skrojena po meri vašeg proizvoda

Ne možemo a da ne istaknemo i prisustvo svetskog giganta, kompanije Tetra Pak, čija fabrika, koja se nalazi u Gornjem Milanovcu i kako ističe predsednik SO Gornji Milanovac, Lazar Nikolić,  “predstavlja njihov najproduktivniji pogon u svetu i  redovno se nalazi u deset najvećih  izvoznika iz Srbije”.

Podsetimo se da je prva Tetra Pak mašina instalirana još 1963. godine u Srbiji u mlekari PKB-a. Saradnja se dalje razvijala preko kompanije Tipoplastika, a danas je Tetra Pak vodeći proizvođač aseptične ambalaže za mleko, sokove i nektare u Srbiji i broji oko 350 zaposlenih. Fabrika u Gornjem Milanovcu proglašena je za najbolju fabriku u sistemu Tetra Pak u 2008. godini.

Podrška Opštine Gornji Milanovac

Opština poseduje razvijenu vodovodnu, kanalizacionu, elektro, telekomunikacionu i putnu mrežu. Privreda i domaćinstva su gasifikovani pre više od dvadeset godina. Takođe, treba napomenuti da pored južne i severne industrijske zone uskoro će se kompletirati u potpunosti i treća industrijska zona Srčanik, koja se nalazi u blizini auto-puta.

Zgrada Opštine Gornji MIlanovac
Foto: Preuzeto sa internet prezentacije Opštine Gornji Milanovac

– U Gornjem Milanovcu postoji veliki broj firmi koje se bave ambalažom. Danas je oko 10% od ukupnog broja zaposlenih angažovano u ovoj poslovnoj sferi na koju su Milanovčani neizmerno ponosni. Trudimo se da direktnim i indirektnim metodama omogućimo da kroz podršku u smislu infrastrukture i stvaranja opšteg ambijenta koji podrazumeva razne pogodnosti i sadržaje stvorimo uslove za relaksiran rad kompanija i što kvalitetniji život zaposlenih u našem gradu. Takođe, lokalna administracija je profesionalna, kooperativna i efikasna. Dobra vest za građane i privredu u našem gradu je što za par meseci počinje izgradnja pristupne saobraćajnice ka auto-putu  “Miloš Veliki” – zaključuje Lazar Nikolić.

Na kraju ovog  teksta, kojim smo tek odškrinuli vrata priči o “fenomenu ambalaže“ Gornjeg Milanovca,  u svetlu teme,  potpuno zasluženo, pomenućemo još neke od najpoznatijih domaćih proizvođača ambalaže iz ovog dela Srbije sa datumima osnivanja u periodu 1989–2000. godine – Rgm-pak, kartonska ambalaža; RP, etikete i nalepnice; Move, fleksibilna ambalaža; Roloflex, proizvodnja i štampa fleksibilne ambalaže; Grafoprint, kartonska ambalaža, Vuplast, PET ambalaža, Panda, plastična ambalaža

Preduzetništvo u oblasti ambalažne industrije u Gornjem Milanovcu se i dalje razvija, te kao primer navodimo i kompaniju Thermo Pack, osnovanu 2018. godine o kojoj smo takođe već pisali u Ambipak magazinu ovde.


Naslovna fotografija: Arhiva/Preuzeto sa internet prezentacije Opštine Gornji Milanovac

Podeli na društvenim mrežama: