Šta donose nove ekonomske mere Vlade?

Nakon najave Vlade Srbije o donošenju novih ekonomskih mera pomoći i podrške privrednicima, usvojen je pravni okvir za njihovo sporovođenje a stigle su i prve reakcije privrednika.

Paket novih ekonomskih mera za podršku privredi, vredan  66 milijardi dinara, koje je usvojila Vada Republike Srbije, kako prenosi Telegraf Biznis,  podrazumeva isplatu dva puta po 60 odsto od minimalne zarade, kao i odlaganje poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec.  

Drugi paket mera primenjivaće se dva meseca, sa prvom isplatom 10. avgusta, a drugom u septembru.

Kao i za prethodni, i za ovaj paket postoje određeni uslovi koje je propisala  država a najznačajniji  za radnike je tema otpuštanja koja je direktno povezana prihvatanjem isplate dela minimalca koji iznosi 18.000 RSD. Rok za otpuštanje radnika pomera se tri meseca posle dobijanja poslednje isplate. 

Dakle, uslov za dobijanje pomoći države je, kao i tokom prvom paketa, neotpuštanje više od 10 odsto radnika. To praktično znači, ukoliko druga minimalna zarada bude isplaćena u septembru, da ne sme biti otpuštanja u oktobru, novembru i decembru. 

Takodje, novim paketom mera pokrenuta je inicijativa “Moja prva plata” a od polovine avgusta počeće prijavljivanje poslodavaca i mladih koji traže posao. Zapošljavanje 10.000 mladih na po devet meseci država će podržati sa 20.000 dinara mesečno za one sa diplomom srednje škole i 24.000 dinara za mlade radnike sa fakultetskom diplomom.

Prve reakcije privrednika

Čini se da je informacija o novim izdvajanjima novčanih sredstava za pomoć privredni mnoge pozitivno iznenadila, posebno nakon zvaničnih izjava koje su prethodile novim merama, a u kojima je jasno bilo naglašeno da pomoći neće biti.  

Znači nam mera koja se tiče pokrivanja dela zarade za zaposlene. Minimalac je preko potreban, privredne aktivnosti su gotovo stale, a mnoge su smanjile kapacitete na 20, 30 odsto. Tih 60 odsto minimalaca biće velika pomoć i pozdravljamo takvu meru – kaže za Telegraf Biznis Andreja Brkić, predsednik Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije (UPS).

Tokom prethodnog paketa, poslodavci nisu smeli da optuštaju radnike do kraja oktobra, sve tok teče paket mera.

Prethodno je država privredu podržala sa tri mesečna minimalca. Prvi je na račune kompanija uplatila početkom maja, drugi 4. juna, a treći 7.jula. Velika preduzeća dobila su tri puta po 15.000 dinara za svakog radnika, a svi ostali nešto više od po 30.000, odnosno ceo minimalac.

Izvor: Telegraf. Biznis

Naslovna fotografija: pikist.com free-photo-xpguz

Podeli na društvenim mrežama: