Danas je Svetski dan planete Zemlje 2024

22. aprila obeležava se Svetski dan planete Zemlje kao podsetnik da je svako dužan da čuva zdravlje naše planete. Google Doodle je takođe poziva svoje posetioce da očuvaju biodiverzitet

Svetski dan planete Zemlje, poznat i kao Međunarodni dan majke Zemlje, popularan je događaj koji se slavi širom sveta radi promovisanja održivosti životne sredine i podizanja svesti. Dan planete Zemlje obeležava se u ponedeljak, 22. aprila 2024. godine.

Fotografije iz vazduha „prirodnih pejzaža i bogatog biodiverziteta“ planete predstavljene su u Google Doodle logotipu za Dan planete Zemlje 2024, naglašavajući značaj očuvanja ovih čuda za buduće generacije. „Guglova pisma prikazuju neka od mesta širom sveta na kojima ljudi, zajednice i vlade svakodnevno rade na zaštiti prirodnih lepota, biodiverziteta i resursa planete“, stoji u opisu.

Dan planete Zemlje 2024 Google Doodle
PrintScreen: Google Doole
Svetski dan planete Zemlje: istorija

Kasnih 1960-ih došlo je do porasta javne debate o pitanjima životne sredine, sa uticajnom knjigom Rejčel Karson „Tiho proleće“ (1962) i „Izlivanje nafte u Santa Barbari“ (1969) koje su podigle svest o uništavanju životne sredine. Ovo je bio početak koncepta Dana planete Zemlje.

Nakon što je mirovni aktivista Džon Mekonel predložio ideju o obeležavanju dana u čast Zemlje i mira na Uneskovoj konferenciji 1969. godine, gde je to počelo kao nacionalno predavanje o životnoj sredini koje su predvodili senator Gejlord Nelson i aktivista Denis Hejs, zvanično je priznata u Sjedinjenim Državama 1972.

Izabrali su 22. april kao radni dan između prolećnih raspusta i završnih ispita kako bi se što više studenata uključilo. Od tada se svake godine praznuje 22. aprila bez obzira na dan u nedelji.

Dan planete Zemlje: važnost

U današnje vreme sve veće zabrinutosti za životnu sredinu, sve manje prirodnih resursa i ozbiljnih klimatskih promena, Svetski dan planete Zemlje postao je značajniji nego ikada. Ne samo da skreće pažnju na rastuće probleme, već služi i kao ključna platforma za širenje reči o ovim problemima i motivisanje ljudi širom sveta da preduzmu akciju.

Služi kao podsetnik da preduzeća, vlade, zajednice i pojedinci dele odgovornost za zdravlje planete i da moraju da sarađuju da bi postigli ovaj cilj.


Naslovna fotogrfija: pikist.com/free-photo-snuag

Podeli na društvenim mrežama: