Rad na uređenju tržišta plastičnih kesa se nastavlja

Donošenjem predloga Nacrta Pravilnika o tehničkim i drugim zahtevima za plastične kese za nošenje i o ocenjivanju usaglašenosti od strane Ministarstva zaštite životne sredine uspostavljena je Radna gupa za dalje razmatranje predloga Nacrta

Nakon što je Ministarstvo zaštite životne sredine donelo Rešenje o obrazovanju Radne grupe za izradu Pravilnika o tehničkim i drugim zahtevima za plastične kese za nošenje i o ocenjivanju usaglašenosti , nastavljen je proces uređenja tržišta kroz sistemsko rešenje te je pod okriljem Privredne komore Srbije održan i prvi sastanak pomenute Radne grupe.

Da podsetimo, predlogom Nacrta Pravilnika o tehničkim i drugim zahtevima za plastične kese za nošenje i o ocenjivanju usaglašenosti, definisana je kategorizacija kesa po debljini na kese do 15 mikrona debljine (veoma lagane kese), zatim kese od 15 do 50 mikrona (lake kese), koje su u Srbiji počele da se naplaćuju od 2018. godine, i preko 50 mirkona (kese za višekratnu upotrebu). Pravilnik je predvideo i tehničke zahteve za sve vrste materijala od kojih se kese proizvode: polietilen, polietilen sa dodatkom aditiva za oksidacionu razgradnju, kao i polimer iz bioosnove za kompostabilne kese.

 PROČITAJTE JOŠ: Korona menja stav o plastičnim kesama

Učesnici  Radne gupe, koja je sastavljena od predstavnika Ministarstva zaštite životne sredine, predstavnika Privredne komore Srbije i predstavnika proizvođača plastične ambalaže,  su 9.jula 2020. godine, u skladu sa trenutnim okolnostima na online sesiji, razmatrali predlog teksta Pravilnika i jednoglasno usvojili predloge izmena.

O daljem toku rada na Pravilniku, koji će, nadamo se dovesti do konačnog uređenja tržišta i načina upotrebe plastičnih kesa i jednokratne plastične ambalaže,  Ambipak magazin će izvestiti.

Izvor: PKS

Foto: Pixabay.com

Podeli na društvenim mrežama: