UMKA: Od gubitaša do savremene i uspešne fabrike

Jubilarnih 80 godina postojanja  proslavila  je Fabrika kartona Umka, a sve je obeleženo u Privrednoj komori  Srbije

Povodom jubileja od osam decencija poslovanja Fabrike kartona Umka, predsednik Privredne komore Srbija (PKS), Marko Čadež uručio je plaketu Nebojši Šaranoviću, vlasnku Kappa Star grupe u čijem sastavu posluje fabrika kartona.

Privredna komora Srbije dodelila je plaketu Fabrici kartona Umka za ulaganja u tehnološki razvoj i zelenu ekonomiju, povećanje proizvodnje i izvoza, zatim uvođenje i primenu međunardonih standarda, zahvaljujući čemu je ova kompanija prepoznata po kvalitetnim proizvodima, velikom broju kupaca i partnera u zemlji i svetu.

 “Fabrika kartona Umka jedna je od najuspešnijih privatizacija u srpskoj industriji, primer kako odgovorni vlasnici sa vizijom, efikasni menadžeri, vredni i marljivi radnici mogu da naprave preokret – da fabriku ugubicima i dugovima sa zastarelim mašinama i opremom, pretvore u modernu kompaniju vodeću u svojoj branši na domaćem tržištu i izvoznika u 30 zemalja”, istakao je Čadež, čestitajući jubilej.

 Vlasnik Kappa star grupe, Nebojša Šaranović, najavio je da Fabrika kartona Umka, koja na 30 evropskih tržišta plasira čak 84% svoje proizvodnje, u narednih nekoliko godina planira investicije u nove tehnologije, modernizaciju i podizanje proizvodnih kapaciteta, vredne 40 miliona evra. Za dobavljača opreme izabrana je kompanija Valmet, svetski lider u proizvodnji opreme za papirnu industriju. Umka ovom investicijom planira značajno da uveća kapacitet proizvodnje sa trenutnih 130.000 tona na čak 300.000 tona.

Izvor: PKS
Foto: PKS

Podeli na društvenim mrežama: