Srpska fabrika stakla Paraćin (SFS) započela isporuku ambalaže srpskom tržištu

Srpska fabrika stakla (SFS) isporučila je kupcima u Srbiji prve količine staklene ambalaže, nakon što je 7. maja 2024. puštena prva probna proizvodnja na najsavremenijim mašinama na svetu.

Srpska fabrika stakla (SFS) u Paraćinu je 7. maja ove godine pustila prvu probnu proizvodnju staklene ambalaže dok je već 27. maja objavljeno da su domaćim kupcima isporučene prve narudžbe. Ovo su odlične i dugo očekivane vesti jer srpsko tržište stakla zavisi od uvoza stakla i staklene ambalaže.

Najsavremenije mašine za proizvodnju staklene ambalaže na svetu –omogućavaju proizvodnju preko 300 boca u minuti na SFS-u Paraćin.

Kako se navodi u saopštenju SFS, optimalni proizvodni kapacitet peći je 270 tona dnevno, a trenutno se dnevno puni oko 350 paleta na tri proizvodne linije u kompaniji a u narednim mesecima proizvodni kapaciteti će se dodatno povećati zbog automatizacije.

U fabrici SFS Paraćin dnevno mogu da recikliraju 200 tona stakla. Većina sirovina dolazi iz Srbije.

Nakon što je krajem 2022. godine međunarodna staklarska grupa Vaider Group preuzela SFS Paraćin, prvo je bilo potrebno potpuno obustaviti proizvodnju zbog zastarelosti starih peći, a potom je godinu i po dana trajalo renoviranje i realizacija strateških investicija za modernizaciju proizvodnje, vrednih 50 miliona evra, uz podršku Vlade Republike Srbije. Nakon uspešnog završetka prvog investicionog ciklusa početkom maja ove godine, u SFS Paraćin uspešno je započela prva probna proizvodnja staklene ambalaže iz nove peći:

Uveli smo nove tehnologije koje su naši zaposleni brzo usvojili, što nije bilo „podrazumeva se“, jer se radi o suštinski naprednijoj tehnologiji i procesima od onih koji su decenijama postojali u SFS Paraćin“, rekao je generalni direktor SFS Paraćin i Vaider grupe, mr. Peter Čas.

PROČITAJTE JOŠ: SEMINAR: „Kako da znate da li je vaša ambalaža cirkularna?“

Mašine za proizvodnju AIS-a, koje pretvaraju rastopljeno staklo u boce, najnaprednije su mašine te vrste na svetu – tako razvijeni uređaji još nigde nisu pušteni u rad – i omogućavaju proizvodnju preko 300 boca u minuti. Srpska fabrika stakla sada može proizvesti vrlo širok asortiman staklene ambalaže – od malih boca od samo 10 ml do velikih tegli i boca od 2,5 litara i više. U fabrici SFS Paraćin dnevno mogu da recikliraju 200 tona stakla, a većina sirovina dolazi iz Srbije.

 “Svaka smena ima oko 120 zaposlenih, a dnevno se otprema 13 kamiona – otprilike 350 paleta proizvoda, pri čemu je svaka paleta u proseku teška 700 kilograma. Vidimo veliki dodatni razvojni potencijal, jer želimo da SFS Paraćin u okviru Vaider Grupe etabliramo kao ključnog proizvođača staklene ambalaže u Srbiji i jugoistočnoj Evropi, ne samo da oživimo srpsku staklarsku industriju, već je učinimo i izvoznim šampionom“, istakao je Čas.

PROČITAJTE JOŠ: Mr Peter Čas, CEO, Vaider Group: Stope recikliranja stakla u Srbiji su trenutno prilično niske

Prilikom preuzimanja SFS Paraćin, pored obimnih investicija i novih radnih mesta, Vaider Group se obavezala i na razvoj lokalne sredine, pa Peter Čas dalje naglašava, „da je danas izričito jasno da držimo i ispunjavamo svoja obećanja. Želim da istaknem da smo izuzetno zahvalni na značajnoj podršci investiciji Vlade Srbije i Razvojne agencije Srbije.” Cilj Vaider Group je da postane jedna od vodećih evropskih grupacija u oblasti visokokvalitetne staklene ambalaže i da klijentima pruži vrhunske proizvode, usluge i podršku, zbog čega ostaje posvećena realizaciji najavljenih investicija u oba zaposlena u SFS Paraćin i razvoj proizvodnih i drugih procesa, čime se dodatno doprinosi oživljavanju industrije stakla kako u Paraćinu tako i širom Srbije


Izvor i fotografija: Srpska fabrika stakla, Paraćin

Podeli na društvenim mrežama: