INOVACIJA: Carlsberg predstavlja pivo u flašama od papira

Kako CNN prenosi, danska kompanija Carlsberg sve je bliža odluci da koristi papirne flaše za pivo. Danska pivara je 26. oktobra otkrila dva nova prototipa reciklirane boce od drvenih vlakana  iz održivih izvora i za koje se nada da će se napokon pojaviti na tržištu.

Jedna verzija je obložena tankim filmom reciklirane PET plastike da pivo ne bi procurilo. Druga se koristi podlogom na biološkom nivou. Prototipovi će se koristiti za testiranje obloga.

”Za Carlsberg, ova inovacija je način da se smanji negativni uticaj na životnu sredinu i potrošačima predstavi zanimljiva nova opcija. Boce od vlakana su bolje za životnu sredinu od aluminijuma ili stakla, jer se dobijaju na održiv način i zbog toga što materijal ima veoma nizak uticaj na proizvodni proces“, objasnila je Miriam Shingleton, potpredsednica grupe za razvoj kompanije Carlsberg. “Efikasnost tehnologije koju koristimo smanjuju emisiju ugljen dioksida u poređenju sa drugim proizvodnim procesima”, dodala je ona.

Carlsberg je započeo sa radom na novoj vrsti ambalaže 2015. godine. Jedan od razloga što je potrebno toliko dugo da se razvije efikasna papirna boca je taj što novo pakovanje ne sme da promeni ukus piva i zato što vrste materijala koje traže, poput polimera na biološkoj osnovi, nisu komercijalno dostupne.

Kako bi što bolje napredovali u ovom istraživanju, Carlsberg je ostvario partnerstvo i sa drugim kompanijama i stručnjacima koji rade na razvoju efikasne papirne ambalaže. Na istom projektu partneri će im biti Absolut, Coca-Cola, L’Oreal a takođe su naveli da je potrebno što više partnera da se poveća potražnja za vrstama materijala koji su im potrebni.  
Izvor: CNN, Foto: Carlsberg

Podeli na društvenim mrežama: