Kompanija Tetra Pak je jedna od prvih 50 na listi lidera u oblastima održivosti i klimatskih promena

Projekat „50 lidera u oblastima održivosti i klimatskih promena“ predstavlja odgovor međunarodne poslovne zajednice kojim se demonstrira želja, vođstvo i rešenost da se preduzmu efikasne mere u borbi protiv klimatskih promena.

Kompanija Tetra Pak je krajem juna prepoznata kao jedan od 50 svetskih lidera u oblastima održivosti i klimatskih promena. Vodećoj kompaniji za proizvodnju rešenja za preradu i pakovanje hrane odato je priznanje za njenu posvećenost u predvođenju održive budućnosti, što je dokumentovano i u filmu koji prikazuje njen fascinantan put.

Video sadrži intervjue sa članovima Globalnog rukovodećeg tima kompanije Tetra Pak, u kojima se ističe sve veći značaj prehrambenog sektora u rešavanju problema klimatskih promena. Članovi uprave kompanije Tetra Pak objašnjavaju zbog čega su ubrzavanje dekarbonizacije i saradnja ključni za predvođenje transformacije održivosti prehrambene industrije – osvrćući se na kompleksne i višedimenzionalne izazove kao što su globalno zagrevanje, cirkularnost i biodiverzitet.

Hrana je kritičan, ali često zapostavljen deo klimatskog problema. Globalni prehrambeni sistem proizvodi 26% globalnih emisija gasova zelene bašte[1], dok je 8% ukupnih emisija uzrokovano otpadom hrane[2].  Drugim rečima, da je otpad hrane država, ona bi bila treći najveći proizvođač emisija gasova staklene bašte na svetu. Dodatno, pandemija COVID-19 je ogolila slabosti svetskog prehrambenog sistema, koje će dodatno biti pojačane očekivanim rastom svetske populacije na 9,1 milijardu do 2050. godine[3].

PROČITAJTE JOŠ: TETRA PAK INDEX – Nedoumice između bezbednosti hrane i brige za okruženje pojačane su pandemijom COVID-19

Visokokvalitetna ambalaža za hranu igra ključnu ulogu u prehrani čovečanstva, ali to se mora raditi na održiv način, tako da raspoloživost hrane ne dolazi na uštrb dobrobiti planete.

Ovo se nalazi u osnovi delovanja kompanije Tetra Pak: Posvećenost bezbednosti i dostupnosti hrane, svugde, na način koji štiti što je dobro – štiteći hranu, štiteći ljude i štiteći planetu.

Kako bi minimizirala svoj klimatski uticaj istovremeno pomažući osiguravanju bezbednosti hrane za budućnost, kompanija Tetra Pak sagledava ceo životni ciklus svojih rešenja. Uvek kroz saradnju. To znači:

Maksimizacija upotrebe obnovljivih materijala i njihova odgovorna nabavka kojom se obezbeđuje očuvanje biodiverziteta;

Minimiziranje karbonskog uticaja kroz aktivnosti kompanije, kao i u onima koje nastaju kao posledica njenog lanca vrednosti, primera radi, kroz ubrzavanje prelaska na obnovljive izvore energije i povećavanje investicija za razvoj niskokarobonskih rešenja za obradu i pakovanje hrane;

Obezbeđivanje veće dostupnosti bezbedne hrane, uz istovremeno smanjenje otpada hrane: tehnologija za aseptično punjenje, koju je kompanija Tetra Pak uvela u prehrambenu industriju početkom 50-ih godina, omogućava distribuciju i čuvanje hrane na sobnoj
temperaturi, bez potrošnje energije potrebne za intenzivno hlađenje;

Predvođenje aktivne agende kako bi se razvili održivi lanci vrednosti reciklaže.

Adolfo Orive, predsednik i generalni direktor kompanije Tetra Pak, je izjavio:
„Naša kompanija je osnovana sa filozofijom da ambalaža treba da štedi više nego što košta. Održivost je oduvek bila u srcu svega što radimo, i kao takva je takođe jedan od kamenova temeljaca naše Strategije 2030, zbog čega smo ponosni što smo dobili ovo priznanje na nivou industrije za naš dosadašnji rad.

Već smo preduzeli značajne korake na svom putu predvođenja održive budućnosti. Ipak, imajući u vidu trenutnu klimatsku krizu i moguće izazove koji se tiču bezbednosti hrane, verujemo da je industriji ambalaže za hranu potreban veliki iskorak u njenom razvoju. Naša ambicija je da isporučimo najodrživiju ambalažu za hranu na svetu. Ovo znači stvaranje kartona koji su u potpunosti napravljeni iz obnovljivih ili recikliranih materijala, koji su u potpunosti reciklabilni i karbonski neutralni. To vidimo kao jedini način da štitimo što je dobro – hranu, ljude i planetu.”


[1] https://ourworldindata.org/food-ghg-emissions

[2] UN FAO, Otisak otpada hrane & klimatske promene

[3] http://www.fao.org/news/story/en/item/35571/icode/

Izvor/Foto: Tetra Pak

Podeli na društvenim mrežama: