INFOSTUD: Employer branding u svojoj punoj širini i kompleksnosti

Kako zadržati i privući kvalitetne ljude u naše timove, bez kojih nema daljegrasta, napretka i ostvarivanja strateških ciljeva?

Svedoci smo najbržih i najizazovnijih  promena na tržištu rada u poslednjih 15 godina. Porasla je zaposlenost, veliki broj radno sposobnog stanovništa je napustio Srbiju, poslovni ambijent se promenio, ponašanja i očekivanja (ne)zaposlenih su evoluirala.

Sonja Ćetković, direktor Poslovi.Infostud

Kako onda zadržati i privući kvalitetne ljude u naše timove, bez kojih nema daljegrasta, napretka i ostvarivanja strateških ciljeva? Iako se o Employer Brandingu  kao odgovoru na ovaj izazov u Srbiji priča godinama unazad, tek sada postaje zaista nužno da se njime bavimo strateški i sistemski na svim nivoima i u svim oblastima zapošljavanja i rada.

Zbog toga su Poslovi Infostud tokom ove godine u okviru svoje prve konferencije HR Experience,  i mnogih drugih na kojima smo učestvovali, okupili stotinjak HR stručnjaka i otvorili niz tema koje rasvetljavaju Employer Branding priču.

Po svojoj prirodi ona zahteva suštinsko razumevanje i sistemsku saradnju na relaciji HR – marketing – PR. Njen glavni zadatak da angažuje celu kompaniju na Employer Branding izazovu.

Šta je zapravo onda brendiranje poslodavca, šta ga čini i određuje?

Odlično osmišljena, dizajnirana i sprovedena marketing kampanja kojom privlačimo kandidate i kojom komuniciramo da nam je sjajno na poslu? Sistem beneficija? Zadovoljni zaposleni? Ugodni radni uslovi, kultura, atmosfera u kompaniji? Izazovnost posla?

Svaki poslodavac može da pronađe neki miks za sebe koji smatra adekvatnim.

Efikasan pristup unapređenju Employer Branda od: 1) analize internog stanja – kako se osećaju zaposleni i šta im je važno, da li su zadovoljni, posvećeni i angažovani, i 2) istraživanja percepcije tržišta o kompaniji kao poslodavcu.

Employer branding živi u kompaniji

Suština Employer Brandinga je u osećanju koje nose naši zaposleni i slici koju u sebi nose ljudi koji tu rade i plasiranju te realne slike napolju. I zato možemo reći da se „employer branding“ živi u kompaniji. Sve ostale strategije, a posebno one koje pokušavaju da prikažu spolja ulepšano stvarno stanje, imaće kratkoročan efekat, a rezultiraće izneverenim očekivanjima i gubitkom poverenja u kompaniju. 

Ako smo definisali Employer Branding kao razvojnu strategiju, moramo biti svesni da ona ima snažan uticaj na celu kompaniju – na boljitak koji će osećati zaposleni i posledično na  rezultate i tržišni uspeh kompanije.

Zato počnimo već danas.

Sonja Ćetković, direktor Poslovi.Infostud www.poslovi.infostud.com

Podeli na društvenim mrežama: