GLOBALNA SLIKA: Industrija ambalaže za vreme pandemije COVID-19

Da li se korona virus može preti preko ambalaže, koje vrste ambalaže će posle svega ostati u opticaju, koje sve inovacije nas očekuju u ambalažnoj industriji, pitanja su kojima se bavi čitava planeta dok traje borba protiv  pandemije COVID-19

Pandemija korona virusa u velikoj meri uticala je na svetsku ekonomiju, međutim, industrija ambalaže nije imala većih finansijskih problema s obzirom da je, prvenstveno, prodaja prehrambenih proizvoda i proizvoda za održavanje higijene značajno porasla. Kompanije su bile prinuđene na reorganizaciju rada, rad od kuće je postao uobičajen, a distanca među zaposlenima svakodnevnica. Mnoge konferencije, sajmovi, seminari su otkazani i iz velikih sala i hala, preselili se na internet platforme, pa se tako danas održavaju vebinari i online konferencije.

Gotovo šest meseci od objavljivanja pandemije virusa COVID -19 život na planeti jeste drastično drugačiji, ali pored svih preporučenih mera za sprečavanje širenja virusa – distanca, dezinfekcija i nošenje maski, postavlja se i pitanje da li se virus može preneti putem ambalaže i koje vrste ambalaže će posle svega ostati u opticaju.

Na primer, nedavno je objavljeno istraživanje koje je sproveo Institut za tehnologiju drveta u Drezdenu, u ime Evropske paletne asocijacije (EPAL) u Nemačkoj, koje je pokazalo da su drvene palete veoma pogodne za upotrebu s obzirom da bakterije imaju niži stepen preživljavanja na drvenoj površini nego na plastičnoj. Kako se navodi u izveštaju, drvo ima prirodna antibakterijska svojstva koja sprečavaju širenje mikroorganizama.

Foto: www.pikist.com/free-photo-iolyb

Sa druge strane, istraživanje rađeno u Latinskoj Americi, pokazalo je da će papirna ambalaža, zbog svoje ekonomičnosti i kompatibilnosti sa e-trgovinom, imati široku potrošnju tokom i nakon pandemije korona virusa, kao i limenke i fleksibilna ambalaža, ali bi staklena ambalaža mogla biti značajno smanjena.

O opasnosti prenošenja korona virusa preko ambalaže pisali smo ovde.

Rad na razvoju održive ambalaže nije stao ni u vreme pandemije

Inovacije tokom pandemije korona virusa

Mnoge kompanije širom sveta iz industrije ambalaže uskladile su se sa trenutnom situacijom i gledale kako da daju svoj doprinos u borbi protiv virusa. Pored toga što su odlučile da proizvode i doniraju zaštitne maske i vizire za lice, bilo je i kompanija koje su uvele inovacije među svoje proizvode, tačnije lansirale antibakterijski asortiman staklenih posuda i boca za skladištenje hrane poput indijske kompanije AGI glaspac o kojoj smo pisali ovde.

Rad na razvoju održive ambalaže nije stao ni u vreme pandemije. Naprotiv, pandemija korona virusa navela je kompanije da što više razvijaju materijale koji se mogu reciklirati, jer će reciklaža biti sve više popularna, ali će se težiti i ka novim inovativnijim formatima.

Trgovinski lanci i odnos prema ambalaži

Značajnu ulogu u popularizaciji održive i inovativne ambalaže imaju i trgovinski lanci koji i za vreme korona virusa uvode za svoje proizvode nove vrste ambalaža koje štite proizvode, zdravlje ljudi i životnu sredinu.

PROČITAJTE JOŠ: ODGOVORNO UPRAVLJANJE PLASTIKOM U LIDLU SRBIJA: Nove odluke u korist PRIRODE

Takođe, smatra se i da će doći do neke vrste preokreta u ambalažnoj industriji – tamo gde su maloprodajni lanci eliminisali ambalažu, ona će se sada ponovo uvoditi kako bi se hrana zaštitila od kontaminacije, omogućio njen bezbedan transport i garantovao optimalni rok trajanja proizvoda.

J. Stojiljković

Naslovna fotografija: www.pikist.com/free-photo-ssnni

Podeli na društvenim mrežama: