Ambipak konferencija: Predstavljeno prvo ekološko razgradivo pakovanje „turske“ kafe


Proizvođači se neminovno suočavaju sa novim trendovima tržišta, potrebama potrošača i zahtevima za održivi ciklus ambalaže radi zaštite životne sredine. Ciklus investicija i inovacija je u konstantnoj sprezi, od proizvodnje, transporta do police pred potrošačima

Prva Ambipak konferencija „Ambalaža u doba održivog razvoja“, organizovana od strane našeg portala, Ambipak magazin i uz institucionalnu podršku Privredne komore Srbije, održana je 14. oktobra 2021. godine u Beogradu. O ulozi ambalaže u održivom razvoju, inovacijama u pakovanju kafe i o prvom ekološkom pakovanju Grand kafe, govorila je Nina Cvetković, senior menadžer za razvoj brenda, Atlantic Grand kompanije.

Prema istraživanjima tržišta, potrošači počinju da se sve više pitaju o životnoj okolini, da li proizvod utiče i u kojoj meri na životnu sredinu. Da li je ekološki prihvatljiv? Više se brinemo o ciklusu održivosti, tako da se svi proizvođači nalaze pred izazovom zvanim održivi razvoj. Razmišljanja kreću sa prvim pitanjem, gde pronaći ambalažu koja se može reciklirati?

Kao odgovor na pomenuti ekološki izazov za kompaniju, Nina Cvetković predstavila je novu tehnologuju INNOVATION BLOCKHAIN, primenjenu za novi proizvod „Grand single origin“ kafu sa dva različita ukusa „Brazil Cerrado“ i „Rwanda Bourbon“. Ona je podsetila okupljene da „ inovacije u oblasti ambalaže, nisu nešto što se svakodnevno dešava“. Istakavši da neki brendovi imaju pakovanja identična godinama, čak i decenijama.

„Bilo nam je bitno da podržimo trend održivosti, koji se sve više pojavljuje ne samo kao cilj, koji kompanija predstavlja pred nas, već nešto što potrošači žele, cene i zahtevaju od proizvoda koje konzumiraju“.

Menadžment Grand kafe je odlučio je da se usmeri ka inovacijama i ponudi nešto novo, novi ukus proizvoda od drugog zrna kafe i novu ekološki prihvatljivu ambalažu.

„Ono Šta smo se mi pitali u kompaniji, šta je to što možete novo ponuditi? Od ambalaže, boje, izgleda pakovanja, mogućnosti reciklaže tog istog pakovanja do novog ukusa proizvoda.

Želeli smo da ponudimo novo iskustvo potrošačima, potpuno drugačije od onoga na šta su navikli. Odakle kreću kompanije kada vide da imaju izazov? Kreću od stavke trendovi. Trendovi kažu da se u kategoriji kafe, kreće od kvaliteta, koji odgovara zahtevima potrošača, koji žele da probaju nove proizvode, da imaju široki izbor koji odgovara njihovom stilu života, koji je danas mnogo dinamičniji. Kada dođemo do ponude, potrošači zahtevaju da saznaju koja je priča iza tog proizvoda, poreklo kafe, na kojoj se plantaži uzgaja, na koji se način bere, obrađuje, transportuje i pakuje. Žele da čitav proces bude transparentan, da imaju uvid u svaku fazu proizvodnje. Sve više ih zanima transparentnost uzgoja, da li je obavljen na održiv i odgovoran način, koji je ekološki prihvatljiv.

Definisali smo prvo pravi proizvod, a to je „Singl Origin“ kafa. Što znači da je kompletna kafa, svako zrno samleveno u ovoj kafi tačno je definisano iz koje regije dolazi. Visoko kvalitetna kafa, sa dva porekla, drugačije od onoga na šta su navikli dosadašnji potrošači i to sa ekološkom ambalažom. Zatim smo krenuli da se bavimo ambalažom, kao prvim kontaktom sa potrošačima, koja je bitna za privlačenjem prvog kontakta sa potrošačem. Dizajn koji privlači pažnju, i ukazuje da se nešto novo dešava na policama brendova „turske“ kafe, jer to nije nešto što se često menja. A, zatim zadatak da pronađemo ambalažu, koja se može reciklirati! Koja odgovara na nove trendove zaštite životne sredine. To smo uspeli pomoću INNOVATION BLOCKHAIN based technology za kafu. Šta u našem poslu znači biorazgradiva ambalaža? Suština je da ambalaža bude bez aluminijuma, što znači da se može reciklirati iz obnovljivih izvora jer je i manje emitovanje emisije štetnih gasova“.

Uz mobilnu aplikaciju možete upoznati svog farmera kafe!

Prvi put je plasirano pakovanje sa QR kodom, kojim potrošač učitava sve informacije pomoću mobilne aplikacije. „Svaki potrošač Grand kafe može da učita kompletnu interaktivnu mapu, gde su naznačene sve stavke od farmi do svih stanica od naše proizvodnje do prodajne police“. Ovo ukazuje da se zaista nešto novo dešava na polici „turske“ kafe. Poverenje u poreklo i sistem proizvodnje, transporta i održive ambalaže prvi put je prisutan u Srbiji.

Nina je istakla i reogranizaciju u kompaniji, koja je pratila novi plasman proizvoda. „Novi proizvodi i pakovanja zahtevali su da se interno reorganizujemo u kompaniji, pronalazak novih dobavljača sa novim tehnologijama, sa kojima se do sada nismo susretali. Logistika, proizvodnja i primena nove tehnologije. „Rezultati novih proizvoda premašili su sva naša očekivanja i na to smo ponosni, u prva 3. meseca ostvarena je veća prodaja u odnosu na planirane rezultate i taj trend se nastavlja, na šta smo veoma ponosni“.

U završnom delu prezentacije Nina je naglasila da: „Trend održivosti ambalaže i upotrebe nove tehnologije nije trenutni momenat, već je nešto što će u narednom periodu, biti zahtev, koji će se postaviti pred sve proizvođače! Pokazali smo da uspavana tehnologija ambalaže, može i treba da se pokrene jer potrošači vole i cene inovacije, i da se treba usuditi probati i ići dalje“.

Izlaganje Nine Cvetković možete pogledati ovde.

Podeli na društvenim mrežama: