DS Smith zamenjuje jednu milijardu komada plastike pre roka

DS Smith, kompanija za proizvodnju održive ambalaže premašila je Now & Next cilj održivosti u partnerstvu sa kupcima i do maja 2024. godine zamenila preko 1,2 milijarde plastičnih delova ambalaže

Pre roka i u partnerstvu sa nekim od najpoznatijih FMCG brendova na svetu, DS Smith je zamenio više od jedne milijarde komada plastike, šesnaest meseci pre svog cilja[1] za 2025. godinu. Ovo je ključna prekretnica održivosti za jednog od vodećih međunarodnih dobavljača održivijih ambalažnih rešenja.

Do maja 2024. godine, DS Smith je zamenio preko 1.2 milijarde komada plastike sa tržišta na kojima posluje širom sveta, i time premašio svoj cilj 16 meseci pre roka.

Cilj kompanije odnosio se na bilo koju primarnu ili sekundarnu plastičnu ambalažu koja je sada smanjena ili potpuno uklonjena iz ambalaže kupaca kao direktan rezultat DS Smithovog rešenja.

Ovaj uspeh vuče svoje korene iz programa zamene i smanjenja plastike uspostavljenog 2020. godine u sklopu DS Smithove Now & Next strategije održivosti, koja podržava svrhu kompanije da Redefiniše Ambalažu za Svet koji se menja.

Ovaj cilj obuhvata sve operacije DS Smith-a u dvadeset sedam zemalja širom Evrope i Severne Amerike, koje rade na zajedničkom, cirkularnom cilju da boljim pristupom dizajnu eliminišu otpad i zadrže materijale duže u upotrebi. Određena tržišta se ističu po tome što su zamenila najveću količinu plastike.

Zamenjeni svakodnevni plastični predmeti sa polica supermarketa uključuju korpice za voće i povrće, plastične kese i plastičnu skupljajuću foliju u koju se najčešće pakuju boce bezalkoholnih pića.

Svaki od DS Smithovih 800 dizajnera je prošao obuku za Principe Cirkularnog Dizajna, i u stanju je da utvrdi održivost ambalažnih rešenja prema oblastima kao što su sadržaj recikliranih materijala i reciklabilnost, indikativne procenjene emisije CO2, nivoi viška otpada i parametri lanca snabdevanja u partnerstvu sa kupcima.

Potražnja za zamenom za plastiku nastavlja da raste – širom Istočne Evrope kompanija je skoro duplirala godišnju količinu zamenjenih komada plastike od 2020. godine, kada je cilj postavljen. [2]

DS Smith/promo
Saradnja sa Ellen MacArthur Fondacijom

Ključni za dostizanje cilja od 1 milijarde, kao i fundamentalni deo procesa dizajna u DS Smithu, su DS Smithovi Principi Cirkularnog Dizajna i Metrike Cirkularnog Dizajna, koji su kreirani u partnerstvu sa Ellen MacArthur Fondacijom. Svaki od DS Smithovih 800 dizajnera je prošao obuku za Principe Cirkularnog Dizajna, i u stanju je da utvrdi održivost ambalažnih rešenja prema oblastima kao što su sadržaj recikliranih materijala i reciklabilnost, indikativne procenjene emisije CO2, nivoi viška otpada i parametri lanca snabdevanja u partnerstvu sa kupcima.

DS Smith je prvi u industriji implementirao Metrike Cirkularnog Dizajna u nizu sektora, uključujući maloprodajnu robu, hranu i piće, automobilske delove i industrijske uređaje.

Miles Roberts, Glavni izvršni direktor grupe, DS Smith:

„Kada smo postavili našu strategiju održivosti „Now and Next“, želeli smo da uključimo ciljeve koji će dovesti do ekološke promene, kako unutar DS Smitha, tako i šire. Inoviranjem kako bismo pomogli našim kupcima da zamene ili smanje plastiku, odgovaramo na društvene zahteve za smanjenje zagađenja plastikom, kao i razvijamo naše partnerske odnose sa kupcima.

Ponosan sam na svakog člana DS Smith tima zbog ostvarenja ovog cilja, i to godinu dana ranije. Međutim, ovo je samo početak. Postoji još mnogo pozitivnih uticaja koje možemo da napravimo podržavajući naše kupce i zajednicu u njihovim ciljevima održivosti i izuzetno smo motivisani ovom misijom.“

Zoran Trnavac, Cluster Direktor DS Smith Srbija i Severna Makedonija, je ovom prilikom izjavio:

Ova prekretnica – dostizanje cilja zamene jedne milijarde komada plastike – predstavlja veliki uspeh za DS Smith. Posebno bih hteo da naglasim napore svih članova DS Smith tima iz Srbije i Severne Makedonije, bez čijeg zalaganja ne bismo mogli da odgovorimo na sve veće zahteve naših kupaca i zajedno ostvarimo ovakve velike uspehe.“


[1] Svaka plastika, bilo iz primarne ili sekundarne ambalaže kupca, koja je sada smanjena u obimu ili potpuno uklonjena iz postojeće ambalaže kupca kao direktna posledica DS Smithovog ambalažnog rešenja za „zamenu plastike“, uzima se u obzir u sklopu ovog cilja.  Plastika uključuje, ali se ne ograničava na: HDPE, LDPE, LLDPE, PA (najlon), PE-maleic anhidrid, PET, PP, orijentisan PP, PS, PU, PVC, Pene (npr. EPE, EPS, EPU) i Laminate.

[2]  Povećanje od 91% godišnje količine zamenjene plastike u Istočnoevropskom regionu prilikom poređenja finansijske godine 2020/21 sa finansijskom godinom 2023/24.

Podeli na društvenim mrežama: