VIOLETA: Novi trend u pakovanju higijenskih proizvoda

Violeta doo, regionalno poznata kompanija po proizvodnji higijenskih proizvoda, sada je otišla i korak dalje, pakovanjem toalet papira u reciklabilnu plastičnu kesu koja se može dodatno iskoristiti za smeće

Ovih dana, police  prodavnica u Hrvatskoj se pune prvim Violetinim proizvodom osmišljenim radi očuvanja životne sredine. Radi se o toaletnom papiru, proizvodu koji nam je svima potreban i o kojem previše ne razmišljamo. Violeta je svoj novi toaletni papir odlučila pakovati u ništa manje nego u iskoristivu kesu za otpad. Razmišljanje je vrlo jednostavno, kada već bacamo ambalažu zašto je ne bismo iskoristili kao vreću za smeće?

Pakovanje novog Violeta toaletnog papira dizajnirano je u celosti kao i svako drugo pakovanje, osim što u sebi ima integrisanu i tipičnu vezicu za zatvaranje kakve smo navikli koristiti na kupljenim vrećama za odlaganje otpada. Ova mala intervencija na pakovanju rezultirala je zaista velikim proizvodom  – proizvodom s misijom.

Po zadnjim dostupnim podacima Eurostata, prosečni građanin EU godišnje svojom potrošnjom proizvede čak 169,7 kg otpada, koji se generiše samo od odbačene ambalaže i bespotrebnog pakovanje proizvoda robe široke potrošnje. U ukupnim bi brojkama ovo značilo  da građani EU proizvedu preko 80 miliona tona otpada samo zbog loših, nefunkcionalnih ili nemarno osmišljenih pakovanja proizvoda.

Violeta ove brojke shvata ozbiljno te je odlučila, koliko god je moguće, da uloži dodatne napore  u dizajn i oblikovanje novih proizvoda, s ciljem da oni minimalno štete našoj životnoj sredini.

Toaletni papir „Dual purpose for a higher purpose“  ima potencijal da smanji ukupnu proizvodnju otpada na godišnjem nivou za 10.552,36 kg. To je možda mali korak, ali je prvi u odgovornom smjeru.

Na razvoju ideje i samog dizajna ambalaže od početka je učestvovala i hrvatska agencija Saatchi&Saatchi. Saatchi je umesto standardnog brandinga i komunikacijske kampanje, kakve se redovno rade prilikom lansiranja novih proizvoda, predložio da pakovanje bude glavni komunikacijski kanal.

Istovremeno, iz Violete najavljuju da je ovo tek prvi od niza planiranih proizvoda koji će jedan za drugim raditi na tome da se ta svest javnosti poveća.

PROČITAJTE JOŠ: FRUCTUS: Dizajn svake kutije čaja odiše elegancijom i kvalitetom

Pakovanja i ambalaže osuđene su na to da završe u smeću, ako je to tako zašto ih onda i mi sami ne bismo iskoristili kao vreće za odlaganje otpada? Nadamo se da će ovaj primer iz Violete podstaknuti i druge proizvođače da počnu razmišljati o uticaju njihove ambalaže na okolinu, a potrošače da razmišljaju o iskoristivosti svake ambalaže kao sredstva za odlaganje otpada, jer  takvih mogućnosti ima na pretek.

Izvor: Violeta doo
Foto: Violeta doo

Podeli na društvenim mrežama: