Događaji: Ekostar Pak – „Ambalaža i reciklaža – misija koju ispunjavamo“

Kompanija Ekostar Pak, nacionalni operater za upravljanje ambalažnim otpadom, organizovala je  korporativni događaj – panel na temu ambalaže i reciklaže, misije koju već 13 godina uspešno ispunjava zajedno sa svojim klijentima.

Obraćajući se prisutnim gostima, poslovnim partnerima i saradnicima, direktorka kompanije Ekostar Pak Bojana Perić napravila je osvrt na zajedničke rezultate koji su ostvareni kroz preuzetu obavezu i odgovornost u prethodnom periodu. Kompanija je ohrabrena brojevima i činjenicom da su zajedno sa partnerima sakupili i poslali na reciklažu i ponovno iskorišćenje više od 722 000 tona ambalažnog otpada do sada. Važnije od svakog cilja je to što su osigurali da se materijali iznova koriste i doprineli smanjenju potrošnje ograničenih prirodnih resursa.

„Kako ciljevi rastu, jača i mehanizam da se oni ostvare i to pokazuje rezultat iz prethodne godine gde smo premašili opšti cilj i ostvarili stopu od preko 64% reciklaže. Dugogodišnje uspešno poslovanje je rezultat poverenja koje nam je ukazalo 831 kompanija, saradnje sa preko 40 sakupljača i reciklera, kao i sve većem broju javno komunalnih preduzeća koje pristupaju našoj mreži saradnika.“- izjavila je Bojana Perić.

Foto: ProRec Studio

Teme panela „Ambalaža i reciklaža – misija koju ispunjavamo“ su bile inovacije i unapređenja ambalaže i projekti održivog upravljanje ambalažnim otpadom koje su određene kompanije pokrenule ili ih već sprovode u Srbiji.  Svoje najbolje prakse u ovoj oblasti, sa prisutnima su podelili predstavnici kompanija iz različitih industrija:  Biljana Bobić Subin (Heineken Srbija), Danijel Vlajkovac (Hemofarm), Bojana Kuveljić (AWT International D.O.O), Maja Bađin Georgijević (Mlekara Šabac) i Milica Stevanović (Lidl Srbija).

Izneti su zanimljivi primeri smanjenja jednokratne ambalaže, optimizacije pakovanja, zamene plastične ambalaže, povećanje reciklata, kao i brojni uspešni primeri održivog upravljanja generisanim otpadom. Sve inicirane aktivnosti imaju isti cilj, smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu i uspostavljanje održivosti u celom lancu snabdevanja.

Kako je želja da ovakvo okupljanje postane tradicija, očekivanja su da iduće godine čujemo primere i drugih kompanija kako bi se uspešno razmenile ideje i čuli najbolji primeri i rezultati u oblasti održivog razvoja ambalaže i odgovornog upravljanja ambalažnim otpadom.

Andrej Josifovski, Foto: ProRec Studio

Posebno iznenađenje na događaju je učešće arhitekte i umetnika Andreja Josifovskog – Pijaniste. Filmovi koji govore više od reči, ostavili su jak utisak na prisutne. Maštovitost i ambicija Pijaniste da, na jedan upečatljiv način, ukaže društvu na probleme koje imamo sa deponijama u Srbiji, donele su mu i dve nagrade Salona arhitekture u Beogradu.

Mladi umetnici su izložili su i različite predmete za svakodnevnu upotrebu – haljine, torbe, ukrasne predmete od limenki, papira, džakova, plastike, reciklažnog tekstila i dr.

Kompanija se zahvalila svim prisutnima i pozvala na zajedničke, još bolje rezultate, koje će biti tema događaja iduće godine.

Izvor: Ekostar Pak

Foto: ProRec studio

Podeli na društvenim mrežama: