U Ženevi počela MEĐUNARODNA GODINA STAKLA

Staklo je već više od dve hiljade godina dodirna tačka svih proslava, trgovine, kulture i nauke a sada se 2022. obeležava kao “Međunarodna godina stakla”.  Sirom sveta se održava na stotine manifestacija kojima se proslavljaju jedinstvene karakteristike stakla u svim njegovim oblicima. Drevni materijal sa bogatim kulturnim nasleđem, staklo je važnije za moderan život nego ikada ranije: svestran i inovativan, on je potencijalno značajan segment Agende UN za održivi razvoj 2030.

Proslava Međunarodne godine stakla počinje danas dvodnevnom ceremonijom otvaranja koja će biti održana u Ženevi u Palati UN. Okupljajući sve zainteresovane iz oblasti stakla iz celog sveta, u programu se nalazi 30 renomiranih govornika koji će podeliti najnovije naučno -tehničke uvide, kao i razmišljanja o tome kako će staklo biti ključno za oblikovanje održivog društva budućnosti u skladu sa Agendom UN 2030.

Ceremonija u Ženevi je vrhunac petogodišnjih napora Međunarodnog saveta za staklo da prizna da je staklo činilo – i nastavlja da čini –  civilizaciju. Staklo je pratilo čovečanstvo vekovima, kao jedan od najvažnijih, najsvestranijih i transformativnih materijala u istoriji. Koristi se u svemu, od pakovanja hrane i pića do distribucije vakcina, staklo je vodeći primer održive ambalaže – a njegov otisak se takođe proteže i na građevinarstvo, medicinu i stomatologiju, komunikacionu tehnologiju, pa i šire.

Kako se napori za izgradnju zaista održive budućnosti ubrzavaju, staklo je idealno pakovanje za usvajanje održivih obrazaca proizvodnje i potrošnje, uključujući ponovnu upotrebu i reciklažu.

 Vitaliano Torno, predsednik FEVE  – Evropska federacija proizvođača staklene ambalaže  i predsednik O-I Glass’s Business Operations & O-I Europe, izjavio je:

„Imamo jedinstvenu priliku da proslavimo staklo. Staklo se beskrajno reciklira, garantuje kvalitet i sigurnost bez obzira koliko puta se reciklira i praktično je inertno. To je zdrav izbor, prelepo je, podržava brendove, i vole ga ljudi svih generacija. To je ono što ga čini savršenim izborom za brendove, prodavce i potrošače.“

Ukratko, vreme je da proslavimo prošlost, sadašnjost i budućnost ovog ikoničnog materijala, i razmislimo o tome kako staklo pokreće napredak ka ciljevima Agende UN 2030. Zato FEVE poziva sve brendove, kupce i prodavce da se pridruže proslavama, da promovišu, uživaju i recikliraju proizvode u staklu kao ambalažu sutrašnjice, za zdravlje javnosti i planete.

Za više informacija o tome kako možete da učestvujete u proslavi Međunarodne godine stakla, posetite https://iyog2022.org.


Izvor: FEVE

Podeli na društvenim mrežama: