DIZAJN: 11 trendova za dizajn ambalaže za 2020. godinu, II deo

Prema portalu 99designs, globalnoj online platformi koja okuplja dizajnere širom sveta i povezuje ih sa klijentima kojima je potreban dizajn, aktuelno će biti 11 trendova za dizajn ambalaže za 2020. godinu

U prethodnom tekstu opisali smo prvih 6 trendova u dizajnu ambalaže koje za 2020. godinu predviđaju dizajneri portala 99designs.com, u nastavku predstavljamo preostalih 5.

7. Prirodni i pastelno-zemljani tonovi

Primena ekološkog pristupa pakovanju biće jedan od najvećih trendova pakovanja u 2020. godini. Ali očekujte da će se trend nadahnut zemljom proširiti i na same materijale – i direktno na boje.

Proteklih nekoliko godina dominirale su svetle pastelne boje i sjajni, čak i pastelni metalni gradijenti. 2020. godine, brendovi traže suptilnije i zemljanije tonove za svoje proizvode, kaže Obacht.


„Ovo se naročito nalazi u industriji organske hrane i lepote; sve vrste slabo zasićenih zelenih, plave i braon boje su u trendu u ovom sektoru. „, nastavlja Obacht. Iako su prirodniji tonovi godinama namenjeni organskim kompanijama, povećana usredsređenost potrošača na kupovinu proizvoda ekološki prihvatljivih brendova trebalo bi da aktivira kompanije i izvan tradicionalnijeg, organskog prostora da počnu da prihvataju palete boja nadahnutih zemljom u 2020.

Foto: Multipraktik, 99designs.com/profiles/multipraktik

PROČITAJTE JOŠ: DIZAJN: 11 trendova za dizajn ambalaže za 2020. godinu, I deo

8. Uredno struktuiran izgled

Uredno struktuiran izgled ne samo da je vizuelno privlačan, već daje osećaj ravnoteže i reda zbog čega su uredno struktuirani, posloženi rasporedi postali glavni trend u svetu dizajna ambalaže.

Ovaj trend pakovanja odnosi se na tipografiju – ili tačnije, na to kako se tipografija koristi u dizajnu. Tekst, koji se obično sastoji od različitih jedinstvenih i zanimljivih kombinacija fonta, razdvojen je jasnim linijama koje podeljuju prostor na uredne i uravnotežene prostore, omogućavajući laku čitljivost i osećaj strukture koja prija potrošačima – i omogućava dizajnerima minimalistički pristup ostatku dizajna.

Iako su ti tipografski dizajnirani ambalažni paketi već na svim policama, očekujte da će ovaj trend zaista napredovati 2020. godine.

Foto: by Obacht, 99designs.com/profiles/obacht

9. Novi konstruktivni oblici za tradicionalne proizvode

U 2020. godini, očekujte da će brendovi odustati od tradicionalnijih konstruktivnih oblika (poput vaše standardne kutije ili flaše) zbog jedinstvenijih i ambalažnih ideja za pakovanje. Najefikasnija upotreba ovog trenda pakovanja će videti brendove koji koriste konstruktivan oblik kao način da pojačaju svoje brendove i ispričaju svoju robnu priču (tako, na primer, brend boja koji ambalažu transformiše u oblik palete ili isporuku svežeg proizvoda usluga koja svoje voće i povrće pakuje u kesu napravljenu da liči na seljaka).

„Dizajneri uvek traže nove forme – svake godine možemo videti puno koncepata koji se poigravaju sa različitim oblicima paketa“, kaže dizajnerka 99designs-a Mila Katagarova.

„Ali ove godine ima puno stvarnih projekata koji su već na policama i pokazuju nam nove konstruktivne forme za tradicionalne proizvode. Mislim da ćemo ih videti još 2020. godine. „, dodaje ona.

Foto: Behance, Behance.net
10.  Holografski efekti na crnoj/beloj pozadini

Još uvek jedan od najvećih trendova u dizajnu ambalaže u 2020. godini biće reprodukcija gradijenata ali kroz holografsku ili prelivajuću ambalažu. Ovi trendovi odnose se na očaravajuće efekte sjajnog, obojenog metala koje dizajneri kombinuju sa hladnom grafikom i crnim ili belim pozadinama za oštru vibraciju.

„Ono što sam videla u prošloj godini je nadolazeći porast trenda holografske ambalaže“, kaže dizajnerka 99dizajna Daria V.

“Iako ovaj trend pakovanja ima izrazito ženstven, Lisa Frank nadahnutu privlačnost, mešanje sa neutralnim, poput belih ili crnih, i odabir više prigušenih, tamnih nijansi u pozadini mogu dati još jedan doživljaj za ovaj inače srećan, mladalački dizajn.“ , kaže Daria.

11. Transtarentno pakovanje koje omogućuje vidljivost boje proizvoda

Korišćenje prozirnog pakovanja, poput staklene boce, koje prikazuje boju proizvoda je dobitno jer omogućava brendu da zauzme minimalan pristup procesu dizajniranja i pusti da njihov proizvod zauzme središnju fazu, bez žrtvovanja vizuelnog interesa ili uticaja na konačni dizajn ambalaže.

Ovakav trend dizajna posebno je prisutan kod napitaka, jer se štampanje može obaviti direktno na staklu ili upotrebom prozirne nalepnice. Brendovi uglavnom koriste belu boju u dizajnu koja se  razlikuje od stvarne boje proizvoda kao pozadinske boje, kaže Obacht, dizajner 99designs-a dizajnera

Foto: freedom+n, 99designs.com/profiles/754198

Izvor: 99designs.com
Cover foto: DagDigi, 99designs.com

Podeli na društvenim mrežama: