Njujork ponovo nije uspeo da izmeni EPR sistem upravljanja ambalažnim otpadom

Uprkos nedavnim izmenama koje su imale za cilj da reše zabrinutosti zainteresovanih strana, Njujork za sada nije uspeo da usvoji izmene Zakona o ambalaži vezano za proširenu odgovornosti proizvođača (EPR)

Zakonodavci u Njujorku godinama rade na usvajanju nove verzije EPR-a za upravljanje ambalažnim otpadom, ali oprečna mišljenja o tome kako bi program trebalo da izgleda – zajedno sa konkurentskim verzijama – često su usporavala proces. To se desilo i ove godine, kada ponovo nisu usvojene predložne izmene i dopune.

Zakon o smanjenju ambalaže i infrastrukturi za reciklažu predstavljen je kao najkonsultativnija verzija EPR-a do sada. Zagovornici tvrde da bi unapređeni proces pomogao opštinama koje su trenutno preopterećene troškovima upravljanja otpadom, ali mnoge grupe i kompanije u industriji plastike kritikovale su predlog kao „preagresivan“.

Zakon bi zahtevao od proizvođača da smanje ambalažu za 50 odsto tokom 12 godina, ukinuo hemikalije kao što je PFAS i zabranio da se hemijska reciklaža smatra strategijom reciklaže u svrhe EPR-a.

Predloženi Zakon je imao amandmane koji bi trebalo da reše brige industrije otpada, proizvođača plastike i ekologa. Međutim, Zakon nije prošao zbog opozicije 78 grupa industrije plastike i drugih organizacija, dok su ekološke organizacije, među kojima je i Beyond Plastic, bile za prihvatanje predloženog, visokoprofilisanog EPR-a.

Protivnici prihvatanja dopunjenog EPR sistema osporili su karakterizaciju “toksičnih supstanci” u određenoj plastici, isključenje hemijskog recikliranja i “previše agresivne i neizvodljive obaveze i rokove” za odredbe kao što su ambalaža za višekratnu upotrebu i reciklirani sadržaj nakon upotrebe. 

Nasuprot tome, grupa koja se zalagala za prihvatanje izmena, smatra da je novi, dopunjeni sistem EPR-a alat za značajno smanjenje zagađenja plastikom i pomoć Njujorku u postizanju ekoloških mera postavljenih u državnom Zakonu o klimi.

U međuvremenu, predlog Zakona o proširenju sistema vraćanja boca (DRS) koji bi povećao vrednost depozita na 10 centi i uključio više vrsta ambalaže za piće, takođe nije prošao Odbor.

Iako izmene nisu prihvaćene ovaj put, pitanja se mogu ponovno razmatrati na sledećoj sednici Parlamenta u januaru 2024. godine.

Naslovna fotografija: Pikist.com/freephoto

Podeli na društvenim mrežama: