Beograd: Staklena ambalaža može da se odlaže u zvona na 120 lokacija

U okviru projekta „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu”, sa ciljem da se doprinese većoj stopi rasta reciklaže, ulice Beograda i Zemuna od sada krase zvona u koje se odlaže staklena ambalaža

Zajedno sa Gradom Beogradom, GIZ (Nemačka međunarodna saradnja), NALED i Sekopak nastavljaju sprovođenje projekta „Upravljanje staklenom ambalažom za Zapadnom Balkanu“ u cilju promovisanja reciklaže, ali i pozivanja građana na akciju. Projekat ima regionalni značaj i realizuje se u Srbiji, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, dok je glavni grad šesti po redu koji je dobio reciklažna zvona za prikupljanje staklenog otpada. Do sada su ona postavljena u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu, Somboru i Varvarinu.

Direktor za održivi razvoj NALED-a, Slobodan Krstović, rekao je da se u Beogradu dnevno generiše 1.500 tona komunalnog otpada koji u najvećoj meri završi na deponiji.

– Reciklažni kontejneri za prikupljanje staklene ambalaže naći će se na 120 novih lokacija. To će biti mesta gde građani mogu odložiti svoj stakleni otpad i na taj način doprineti stopi reciklaže. Podaci o prikupljenim količinama će se transparentno prikazivati, kako bi građani bili svesni da će ono što ubace u ove kontejnere završiti na reciklaži, a ne na komunalnoj deponiji – ističe Krstović.

U poslednjih godinu dana, u pet gradova u Srbiji, postavljeno je 600 kontejnera i sakupljeno 600 tona stakla

Jedan od prioriteta Grada Beograda je zaštita životne sredine, dok se prema zvaničnim podacima u Srbiji reciklira oko 46% staklenog otpada, a 63% ambalažnog otpada. Da to nije dovoljno smatra i Violeta Belanović Kokir, generalni direktor Sekopaka te ističe da moramo podizati infrastrukturne kapacitete.

Reciklažna zvona se postavljaju sa ciljem da građani obavljaju primarnu selekciju i razdvajaju ambalažu na mestu nastanka. U poslednjih godinu dana, u pet gradova, postavljeno je 600 kontejnera i sakupljeno 600 tona stakla, odnosno tona po kontejneru, što je prosek Evropske unije – kaže Belanović Kokir.

Primer uspešne saradnje Beograda i međunarodnih organizacija

Projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ ima za cilj i uspostavljanje isplativosti njenog sakupljanja, kao i upoređivanje stepena prikupljanja ne samo u Srbiji, već i u Makedoniji i BiH, istakla je Sanela Veljkovski, menadžer projekta u GIZ-u.

Sa druge strane, Rajko Tanasijević, sekretar za komunalne i stambene poslove Grada Beograda, se nada da će Beograđani još više koristiti ove interesantne kontejnere, da će se sve reciklabilno izvući iz komunalnog otpada i podići svest o ovoj značajnoj temi.

– Ovaj projekat predstavlja primer uspešne saradnje Grada, međunarodnih organizacija i privrednog sektora. Staklo zbog svojih osobina predstavlja izuzetno pogodan materijal za reciklažu, a samim tim što je Beograd privredni centar Balkana, to nas čini dodatno odgovornim-rekao je Tanasijević.


Izvor: Sekopak.com

Naslovna fotografija: Sekopak.com

Podeli na društvenim mrežama: