Pivo iz papirne flaše – da li biste probali?

Nakon četiri godine rada na prototipu, predstavljene dve verzije papirne flaše za pivo. Ko će prvi probati pivo iz papirne flaše?

Prva papirna flaša za pivo u procesu je probne proizvodnje. Danska kompanija Carlsberg izabrala je prvi dan leta da na svom sajtu objavi dugo očekivanu vest. Nakon sedam godina istraživanja započeta je probna proizvodnja 100% biorazgradive boce od drvenih vlakana iz koje će poteći pivo napravljeno od organski uzgojenog ječma. Tako će, za početak, pivo upakovano u prvih 8000 biorazgradivih papirnih boca razgaliti nepca pivopija u Danskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Poljskoj, Francuskoj, Norveškoj, Finskoj i Nemačkoj. Cilj kompanije je da, do 2030, zahvaljujući papirnoj ambalaži za 30%  umanji  otisak ugljenika u lancu proizvodnje.

Šta je revolucionarno u ovoj vesti?

Kao što smo već pisali u Ambipak magazinu, kompanija Carlsberg od 2015. radi na kreiranju biorazgradive boce koja bi bila u skladu sa praksama održivosti i zaštite životne sredine. Na tom putu podržao ih je i Danski fond za inovacije, ali prekretnicu ipak čini saradnja sa kompanijama Avantium, specijalizovanom za obnovljivu hemiju i Paboco, inovatorom u oblasti održive proizvodnje papirnih flaša. Istraživanjima su se pridružile i kompanije kao što su Coca Cola, Absolut i Loreal.

Nakon četiri godine rada na prototipu flaše, 2019. javnosti su predstavljene dve verzije. Jedna je bila obložena tankim filmom reciklirane PET plastike koja bi sprečila curenje piva, a druga je napravljena od sirovina na biološkom nivou. Ipak, oba prototipa su sadržala polimer koji nije na biološkoj osnovi, a krajnji cilj je bio da se izbegne upotreba ove sirovine u celokupnom procesu.

I flaša i čep nove boce u potpunosti biorazgradivi

Nova „zelena“ boca

Nova „zelena“ boca u rukama potrošača je od PEF plastike na bazi biorazgradivog  polimera, što je čini revolucionarnom u poređenju sa rođakom – PET plastikom. Bioplastična barijera boce čuva svežinu, ukus i penušavost piva duže u odnosu na limenke i staklene flaše. Iako su i flaša i čep u potpunosti biorazgradivi, novi izazov za kompaniju predstavlja zadatak da i čep bude od bioloških sirovina. Zajedno sa svojim partnerima, kao i na osnovu povratnih informacija od potrošača, Carlsberg već za 2023. najavljuje nova razvojna rešenja na svom putu ka umanjenoj emisiji ugljen-dioksida.

Foto: Carlsberg

Simon Boas Hoffmeyer, direktorka održivosti u Carlsbergu, istakla je u zvaničnom saopštenju povodom pokretanja proizvodnje papirne boce da je čitav poduhvat zaveštanje “pionirskog duha Carlsberga”. Kao krunu napornog rada na istraživanjima i razvoju ona vidi činjenicu da  održiva rešenja na kojima su dugo vremena radili postaju norma u svetu pakovanja.

Kada će domaće pivopije imati priliku da časte prijatelje pivom iz papira za sada nam nije poznato. Dobro je sve u svemu znati da će uživanje ubuduće biti dvostruko. Jedno za žedna usta, drugo za čistiju i zdraviju prirodu.


Tekst: Biljana Tasić

Izvor & foto: Carlsberg

Podeli na društvenim mrežama: