Smurfit Kappa postavlja biološko postrojenje za preradu otpadnih voda i donosi napredak u zaštiti životne sredine

Smurfit Kappa donosi napredak u zaštiti životne sredine najavljujući postavljanje biološkog postrojenja za preradu otpadnih voda u svojim fabrikama u Beogradu

Beograd će uskoro postati domaćin prvog industrijskog biološkog postrojenja za preradu otpadnih voda, što će predstavljati važan korak u očuvanju životne sredine. Ova inicijativa potiče od vodećeg evropskog proizvođača papira i papirne ambalaže, irske kompanije Smurfit Kappa, koja će postrojenje otvoriti na beogradskoj Adi Huji u septembru ove godine. Glavni cilj postrojenja je prečišćavanje vode iz Dunava koja se koristi za industrijske potrebe, kako bi se ona biološkim tretmanom vratila u reku u čistijem stanju od početnog.

Ova značajna investicija deo je šireg projekta nazvanog „Stvaramo budućnost zajedno sa prirodom“, u kojem Smurfit Kappa ističe svoju čvrstu privrženost održivom poslovanju, društvenoj odgovornosti i očuvanju životne sredine. Kompanija je već prisutna u Srbiji od 2019. godine, kada su Fabrika hartije Beograd i Avala Ada postale deo Smurfit Kappa Grupe.

Foto. Smurfit Kappa/arhiva

Generalni direktor Smurfit Kappa Beograd, Milan Marković, istakao je da je otvaranje ovog postrojenja u skladu s filozofijom kompanije koja se fokusira na inovacije i održiv pristup poslovanju. Marković veruje da će ova inicijativa podstaći i druge privredne aktere i celu zajednicu da se angažuju u brizi o prirodi i održivom razvoju.

Trenutno, Smurfit Kappa u Srbiji zapošljava 650 ljudi preko svojih kompanija Smurfit Kappa doo Beograd i Smurfit Kappa Avala Ada doo. Od 2019. godine do danas, kompanija je uložila čak 45 miliona evra u ove firme.

Fabrika hartije Beograd je najstarija fabrika papira u Srbiji, osnovana davne 1921. godine. Njen proizvodni program obuhvata ambalažne papire od 100% reciklirane stare hartije, sa kapacitetom od 120.000 tona godišnje. Smurfit Kappa Beograd pruža pouzdano snabdevanje papira na 16 evropskih tržišta.

S druge strane, Smurfit Kappa Avala Ada doo, osnovana 1946. godine, predstavlja tržišnog lidera u proizvodnji transportne i komercijalne ambalaže u Srbiji i jednu od vodećih kompanija u regionu. Oni su jedina fabrika u Jugoistočnoj Evropi u papirnom biznisu s dve proizvodnje ispod jednog krova. Fokus ove kompanije je na zadovoljstvu kupaca, a podržavaju ih preko 1000 dizajnera širom sveta. Smurfit Kappa Avala Ada doo takođe naglašava važnost održivosti kao osnovnog principa u njihovom poslovanju.

PROČITAJTE JOŠ: Smurfit Kappa Avala Ada: Kreirajmo zajedno budućnost

Kompanija Smurfit Kappa spada u grupu FTSE 100 kompanija i predstavlja jednog od svetskih lidera u proizvodnji ambalaže od papira. Sa oko 47.000 zaposlenih u više od 350 proizvodnih lokacija u 36 država, Smurfit Kappa ostvaruje prihod od 12,8 milijardi evra u 2022. godini. Njihovi proizvodi, koji su 100% obnovljivi i proizvedeni na održiv način, imaju pozitivan ekološki uticaj na klijente.

Ovim novim biološkim postrojenjem za preradu otpadnih voda, Smurfit Kappa daje značajan doprinos očuvanju životne sredine, čineći korak ka održivijoj budućnosti za Beograd i Srbiju.


Naslovna fotografija: Smurfit Kappa/arhiva

Podeli na društvenim mrežama: