Celulozne folije – čuvaju proizvod, ali i životnu sredinu – Futamura Group

Pored toga što celulozne folije za pakovanje ispunjavaju sve kriterijume kompostiranja, one čine i da sam proizvod bude kvalitetniji, kažu u kompaniji Futamura Group

Zbog čega su kompostabilni materijali pogodni za upotrebu, koji je njihov značaj po zdravlje ljudi, kao i po zaštitu životne sredine i gde se sve mogu koristiti objasnila je Amaia Cowan, menadžerka razvoja za Evropu, Srednji Istok i Afriku, kompanije Futamura, javljanjem iz Londona na drugoj godišnoj konferenciji “Ambalaža po meri prirode i održivog razvoja”.

– Hvala vam na pozivu i prilici da prezentujem obnovljivu kompostabilnu fleksibilnu ambalažu, s obzirom na to da 23 godine radim u ambalaži, a poslednjih godina u plastici. Istakla bih da se godinama kompostabilna pakovanja koriste za transport, informisanje, privlačenje klijenata, zaštitu proizvoda. Plastika može namirnice održati svežim jako dugo, ali je više puta dokazana njena štetnost po okolinu. Ukoliko ne preduzmemo neke mere, mi ćemo kao civilizacija utrostručiti plastični otpad po okeanima do 2040. godine.

Amaia Cowan

Ona je istakla da postoji osam preporuka za promene usmerene ka smanjenju plastičnog zagađenja, poznatije kao sistemske intervencije koje su projektovane u četiri oblasti – da se smanji, zameni, reciklira i efikasno odloži otpad.

Ukoliko ne preduzmemo neke mere, mi ćemo kao civilizacija utrostručiti plastični otpad po okeanima do 2040. godine.

– Sa zamenom plastike papirom i kompostabilnim materijalima prvo se krenulo kod pakovanja hrane, voća i povrća, kesica za čaj i kafu gde su kompostabilne folije postigle sjajne rezultate. Kompanija Futamura je trenutno globalni lider u proizvodnji fleksibilnih biorazgradivih kompostabilnih materijala sa godišnjim prometom od preko 800 miliona dolara, sa oko 2.000 zaposlenih i prisustvom u  preko 100 zemalja. Proizvodimo preko 34.000 tona celuloznih folija godišnje te smo danas priznati kao vodeća kompanija za obnovljive celulozne folije. Ispunjavamo sve sertifikate, vršimo nezavisna ispitivanja gde god je to relativno i isplativo-rekla je Cowan.

Značajne osobine kompostabilnih folija

Jedan od razloga zbog kog ljude koriste obnovljive kompostabilne materijale, folije, kao zamenu za plastiku jesu njihove glavne osobine – providne su i sjajna su prepreka za gasove, kao i za vlagu.

– Sve to čini da proizvod ostane dugo svež. Mogu se koristiti i kao predivo u konfekciji, po njima se može štampati, a mogu se i bojiti. Ono što je najznačajnije, pomenute folije ispunjavaju sve kriterijume kompostiranja, pa se čak mogu kompostirati i u običnom dvorištu iza kuće – objasnila je Cowan i dodala da se plastika mora zameniti obnovljivim kompostabilnim materijalima koji se mogu reciklirati.

– Folije su se veoma dobro pokazale, u njih se može pakovati mnogo toga, a neke od vodećih kompanija koje koriste kompostabilne folije su “La bon Garcon” iz Amerike koja pakuje karamele, “Alter Eco” koja pakuje čokoladne bombone, “Parkside Fleksibles” koja folije koristi za pakovanje povrća sa malo više vlage, kao što je spanać.

Cowan je istakla da 80% klijenata ili potrošača pomenutih kompanija stavlja tu ambalažu na kompostiranje, ali ako to ne žele mogu je vratiti firmi koja će onda kompostirati, te da je to sastavni deo njihovog poslovnog modela.

Jedan od razloga zbog kog kompostabilna folija još uvek nije toliko zastupljena na srpskom tržištu je cena

Fleksibilna kompostabilna folija u Srbiji

Na konferenciju “Ambalaža po meri prirode i održivog razvoja”, direktno iz Beča u Beograd je stigao Wolfgang Zimmerer, predstavnik kompanije Futamura za Istočnu i Srednju Evropu, koji je pokazao različita rešenja i uzorke organskog pakovanja proizvoda u kojima se upotrebljava kompostabilna folija. On je istakao da folija nimalo nije jeftina, te da košta od 8 do 10 EUR po kilogramu.

– Jedna kompanija iz Srbije već uspešno koristi kompostabilne folije za pakovanje kvasca. U pitanju je velika proizvodnja u Senti, a razlog za upotrebu kompostabilnih folija nije samo što se uspešno mogu kompastirati, već što materjal od koga je folija izrađena omogućava kvascu da se aktivira. Ako ga pakujete u polietilen ili polipropilen kvasac umire i posle dve nedelje više nije efikasan. Ali ako ga pakujete u našu foliju, broj čestica raste, kvasac radi i zadržava sva svoja svojstva. Na taj način se proizvod štiti, ali i poboljšava – objasnio je Zimmerer.

Međutim, jedan od razloga zbog kog kompostabilna folija još uvek nije toliko zastupljena na srpskom tržištu jeste cena, ali Zimmerer ističe da će, postepeno, i naše tržište biti u mogućnosti da primenjuje najsavremenije ambalažne materijale.

Irena Lalić i Wolfgang Zimmerer

– Ukoliko želite da imate savršeno dimljenu šunku ili sir potrebno je da se, pre dimljenja, proizvod umota u kompostabilnu foliju koja omogućava da se dim penetrira u proizvod, ali ne dozvoljava vlazi da izađe. Prilikom dimljenja se gubi od 10% do 12% težine, vode, a ako izgubite samo 2% onda je sam trošak folije zanemarljiv jer ćete prodati više proizvoda – objasnio je Wolfgang i zaključio:

NatureFlex folije su sjajan način da se organski upakuje suva hrana, čokolada, kafa, čajevi, posebno začini, jer odlično čuvaju arome, jedino što ne možete folijama upakovati je tečnost.

Podsetimo, konferenciju “Ambalaža po meri prirode i održivog razvoja“, drugu po redu, organizovao je Ambipak magazin, uz institucionalnu podršku Privredne komore Srbije – Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala i Centra za cirkularnu ekonomiju. Konferencija je okupila brojne stručnjake iz zemlje i regiona.

Izlaganje predstavnika kompanije Futamura pogledajte na linku  Ambipak konferencija.

Izvor: Ambipak magazin

Foto: Jakov Simović

Podeli na društvenim mrežama: