30 kontejnera za reciklažu staklene ambalaže stigli i u Varvarin

Organizatori i učesnici u projektu  „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ nastavljaju svoje aktivnosti, u aprilu je na redu bio Varvarin

Građani  Varvarina od aprila ove godine u mogućnosti su da staklenu ambalažu iz svojih domaćinstava odlažu u specijalne, namenske kontejnere i tako učestvuju u odgovornom upravljanju ovim otpadom i zaštiti životne sredine.

 U okviru projekta „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“  na ulicama Varvarina raspoređeno je  30 kontejnera u obliku zvona a građani i ugostitelji pozvani su da u njih ubace iskorišćene prazne flaše i tegle, kako bi sprečili da ovaj ambalažni otpad završi na deponijama.

Projekat u Srbiji kroz saradnju sa odabranim gradovima i opštinama sprovode Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), zajedno sa kompanijom Sekopak i uz finansijsku podršku Apatinske pivare.

U projektu učestvuje desetak gradova i opština iz Srbije, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, a ukupno 600 zvona za reciklažu stakla postavljeno je u Nišu, Kragujevcu, Somboru i Varvarinu.

Sanja Knežević Mitrović, NALED, Foto: NALED

Predstavnica NALED-a i menadžerka projekta Sanja Knežević Mitrović ističe da je jedan od ciljeva projekta da se u odabranim gradovima i opštinama poveća količina prikupljene staklene ambalaže za 20%.

 „Rezultat projekta biće i dokument, odnosno vodič sa preporukama i uputstvima za jedinice lokalnih samouprava koje će moći da primene svi gradovi i opštine širom regiona kako bi otpočele sa procesom uvođenja primarne selekcije otpada. Upravo usmeravanjem metoda upravljanja otpadom i podizanjem svesti o njihovoj važnosti ostvaruje se i direktan doprinos daljem pridruživanju EU zemalja učesnica u projektu“, naglašava Sanja Knežević Mitrović


Izvor: NALED
Naslovna fotografija: Maja Barać Stojanović, Apatinska pivara, izvor: NALED

Podeli na društvenim mrežama: