Srpski privrednici na Centralnoevropskom sastanku industrije plastike 2023 u Mađarskoj

Privredna komora Srbije, zajedno sa Udruženjem za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala i ove godine je vodila srpske privrednike na Centralnoevropski sastanak industrije plastike 2023 u Budimpešti

Budimpešta je 19. i 20. septembra ove godine postala epicentar susreta i pregovora za privredne subjekte iz oblasti proizvodnje plastike i reciklaže, kao i srodnih sektora. Centralnoevropski sastanak industrije plastike 2023 okupio je značajan broj zainteresovanih proizvođača i distributera iz regiona. Cilj ovog događaja bio je omogućiti učesnicima iz Centralne Evrope da se povežu kroz B2B sastanke, edukativne panele i radionice na najkvalitetniji način.

Srpski privredni subjekti, uključujući HIP Petrohemiju Pančevo, Hipol i Balkan Polymers, predstavili su se kao vodeći dobavljači sirovina polimera u Centralnoj Evropi. Na B2B razgovorima, ovi srpski privrednici su predstavili svoje ponude kupcima iz preko 20 zemalja Evrope, ali i iz Kine, Egipta, Katara i Turske.

Tokom dvodnevne konferencije organizovano je mnoštvo B2B sastanaka, predavanja i diskusija o aktuelnim temama vezanim za polimere i reciklažu plastike, uz prisustvo izložbenog prostora.

Industrija plastike suočava se sa značajnim izazovima u narednim godinama, uključujući obaveze Evropskog pakta za plastiku da se u gotovim plastičnim proizvodima i materijalima za pakovanje koristi u proseku 25-30% reciklirane plastike do 2025. godine. Trenutno, uprkos ovim ciljevima, udeo reciklirane plastike u upotrebi iznosi samo 10%, prema izveštaju „Evropskog pakta za plastiku“.

B2B sastanci su bili prilika za pregovore između dobavljača i kupaca sirovina u industriji polimera. Privredni subjekti iz Republike Srbije privukli su posebnu pažnju i interesovanje tokom ovih sastanaka, pokazujući veliki potencijal za uspostavljanje saradnje.

Privredna komora Srbije, zajedno sa Udruženjem za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala, aktivno je učestvovala na konferenciji, s ciljem umrežavanja sa asocijacijama iz drugih zemalja Centralne Evrope koje se bave plastikom. Osim podrške privrednim subjektima tokom B2B sastanaka, pružali su podršku i razmenu informacija sa distributerima i drugim učesnicima koji su zainteresovani za plasiranje polimera na tržište Republike Srbije.

Osim B2B susreta, centralna tačka konferencije bila je diskusija o aktuelnim pitanjima u industriji plastike, uključujući izazove u vezi sa cenama polimera i standardizacijom recikliranog materijala.


Foto: Privredna komora Srbije

Podeli na društvenim mrežama: