Srbija i Iran: Unapređenje saradnje kroz posetu sajmu Iran plast

Uspešni razgovori delegacije Srbije u Teheranu, privrednici posetili Iran plast. Poseta srpskih kompanija na Iran plast sajmu realizovana je uz podršku ambasada dveju zemalja i Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala Privredne komore Srbije

Delegacija Srbije nedavno je završila uspešnu trodnevnu poslovnu posetu Teheranu, pozvana od strane Ministarstva spoljnih poslova Islamske Republike Iran. Ova poseta imala je za cilj identifikaciju postojećih i potencijalno novih modela privredne saradnje između dve zemlje, sa namerom da se unaprede poslovne aktivnosti.

Delegacija Srbije, na čelu sa Jagodom Lazarević, pomoćnicom ministra spoljnih poslova zaduženom za ekonomsku diplomatiju, imala je veoma produktivne sastanke sa predstavnicima ključnih iranskih institucija, uključujući Ministarstvo spoljnih poslova, Organizaciju za promociju trgovine, Privrednu komoru Irana, Ministarstvo zdravlja i Centralnu banku Irana. Ova poseta, koja se odvijala od 18. do 20. septembra, svedoči o ozbiljnosti obe strane u jačanju ekonomske saradnje.

Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Irana u 2022. godini iznosila je 62,1 milion dolara, pri čemu je izvoz iz Srbije u Iran iznosio 2,9 miliona dolara, dok je uvoz iz Irana u Srbiju iznosio 59,2

Posebno značajna tačka tokom posete bila je poseta sajmu Iran plast, jednom od najvećih sajmova za industriju plastike na Bliskom istoku. Delegacija Srbije imala je priliku da bude gost na štandu Nacionalne petrohemijske kompanije Irana, državne institucije koja je odgovorna za razvoj petrohemijskog sektora u zemlji. Ovo je pružilo srpskim kompanijama, uključujući S-Group, Hipol, Uniplast, Urban Technics, Foka, Rumaplast i Inmold Group, jedinstvenu priliku da se upoznaju sa raznolikim portfoliom proizvoda i kapacitetima iranske hemijske industrije. Takođe su održani poslovni razgovori sa potencijalnim iranskim partnerima, što bi moglo otvoriti nova vrata za saradnju.

Poseta srpskih kompanija na Iran plast sajmu realizovana je uz podršku ambasada dveju zemalja i Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala Privredne komore Srbije. Ova saradnja je korak napred u jačanju veza između Srbije i Irana u sektoru plastike i hemijske industrije.

Iran se ističe kao druga zemlja na svetu po rezervama prirodnog gasa i jedna od četiri zemlje sa najviše naftnih rezervi na svetu. Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Irana u 2022. godini iznosila je 62,1 milion dolara, pri čemu je izvoz iz Srbije u Iran iznosio 2,9 miliona dolara, dok je uvoz iz Irana u Srbiju iznosio 59,2 miliona dolara. Najvažniji proizvodi u izvozu Srbije u Iran uključuju proizvode hemijske i metalske industrije, kao i semenski kukuruz, dok su proizvodi hemijske industrije, poput polistirena i polietilena, bili najzastupljeniji u uvozu Srbije iz Irana.

Ova poseta i sastanci predstavljaju značajan korak ka jačanju ekonomske saradnje između Srbije i Irana, pružajući obećavajuće mogućnosti za buduće projekte i razmenu tehnologije u oblasti plastike i hemijske industrije.

Podeli na društvenim mrežama: