Evropski parlament predlaže zabranu izvoza plastičnog otpada u zemlje u razvoju

Zabrana izvoza plastičnog otpada odnosi se na zemlje koje nisu članice OECD, dok novi zakon predviđa ukidanje izvoza u roku od 4 godine

Evropski parlament dao je podršku novom zakonu koji će zabraniti izvoz plastičnog otpada u zemlje u razvoju, tačnije u zemlje koje nisu članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) čime bi došlo do postepenog ukidanja izvoza u naredne četiri godine. Predlog se zalaže za zabranu transporta svih vrsta otpada namenjenog odlaganju, unutar Evropske unije, osim ako je to dozvoljeno u „ograničenim i dobro opravdanim slučajevima“.

Predlog je usvojen sa 76 glasova za, nijedan nije bio protiv, a pet je bilo uzdržanih, dok Evropska unija očekuje da će taj potez podstaći cirkularnu ekonomiju, efikasnost resursa i ciljeve nultog zagađenja. U tekstu se navodi i da bi nova pravila uključivala digitalizaciju razmene informacija i dokumenata na unutrašnjem tržištu, a da bi čuvanje informacija u elektronskom sistemu poboljšalo izveštavanje, analizu i tansparentnost.


Da bi se sprečila svaka eventualana zloupotreba, Komisija planira da razvije jedinstvene kriterijume za klasifikaciju otpada jasnim razlikovanjem, na primer, između korištene robe i otpada.

Dozvola za izvoz u zemlje u razvoju uz saglasnost

Izvoz otpada iz Evropske unije, koji nije opasan, a namenjen je za preradu bio bi dozvoljen samo onim zemljama koje nisu članice OECD uz davanje saglasnosti i pokazivanja sposobnosti pomenutih zemalja da tretiraju ovaj otpad na održiv način. Komisija bi sačinila listu takvih zemalja „primalaca“ koja bi bila ažurirana svake godine uz pažljivo praćenje izvoza otpada u zemlje OECD kako bi se osiguralo da one upravljaju otpadom na ekološki prihvatljiv način.

PROČITAJTE JOŠ: Nova Direktiva EU: Izveštavanje o korporativnoj održivosti obaveza multinacionalnih kompanija

Sa druge strane, poslanici Evropskog parlamenta složili su se da bi trebalo zabraniti i izvoz opasnog otpada iz Evropske unije u zemlje koje nisu članice OECD.

U 2020. godini izvoz otpada iz Evropske unije u zemlje koje nisu članice EU navodno je dostigao 32,7 miliona tona, što predstavlja oko 16% globalne trgovine otpadom. Osim toga, veruje se da se oko 67 miliona tona otpada otpremi između zemalja EU svake godine.

Direktiva o ambalaži i ambalažnom otpadu

Sa predloženim zabranama prate se i predložene revizije EU Direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu, sve sa ciljem ostvarivanja planova koji teže smanjenju ambalažnog otpada, implementaciji sistema ponovne upotrebe i povećanju upotrebe recikliranog materijala u svim formatima ambalaže.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj

OECD je međunarodna organizacija osnovana 1961. godine čiji su glavni ciljevi podsticanje većeg privrednog rasta, zaposlenosti, povećanje životnog standarda, pomaganje zdravom ekonomskom napretku. Sedište je u Parizu, dok OECD trenutno broji 38 zemalja članica. Najviši organ je Savet, sastavljen od predstavnika svih zemalja članica.


Izvor: Packaging Europe

Naslovna fotografija: pexel.com/Angel Bena

Podeli na društvenim mrežama: